napravila Web.Burza
Projekti

Nacional 2006 - napravila Web.Burza

Nacional 2006

Web site poznatog tjednika Nacional na istoimenoj adresi www.nacional.hr redizajniran je u prosincu 2006.

Cijeli proces je trajao otprilike 250 radnih sati, uključujući i sastanke sa online uredništvom.

Nova naslovnica sada prikazuje i rotator izdvojenih vijesti iz tiskanog izdanja izveden u Flashu, kao i jače izdvojene sadržaje iz popularnih kategorija Fotogalerije, Kolumna, Blog i Film. Na naslovnici su također prikazani i izdvojeni sadržaji iz Extre, posebnog izdanja Nacionala.

Novi dizajn se bazira na 5 kolonskom grid sustavu koji omogućava razne varijante prikaza sadržaja. Tako je na primjer sadržaj samog članka širok točno kao 3 osnovna stupca, a glavni stupci dnevnih vijesti i vijesti iz tiskanog izdanja široki su točno kao dva osnovna stupca. Ovakav pristup omogućava fleksibilnost u prikazu sadržaja, npr. varijante 1+3+1, 2+2+1 ili 3+1+1. Mogućnosti su neograničene…

Što se tiče kodiranja, učinjene su sitnije prilagodbe markupa (HTML datoteke) novom sučelju, uglavnom ‘rezanje’ viškova kôda. Usput je reduciran i optimiziran broj upita na bazu (za dohvaćanje glavne naslovnice i naslovnica kategorija), ali je programska logika ostala gotovo nepromjenjena.

Ovakve elegatne preinake bile su moguće zbog razdvajanja sadržaja i prezentacije prema sugestijama W3C-a u ranijoj verziji stranica. Na taj način nismo zbog redizajna morali drastično mjenjati backend logiku, već je većina posla bila obavljena u CSS datotekama.